TEDxZagrebWomen – December 7, 2019

TEDxZagrebWomen SUNCOKRET je konferencija na kojoj dame imaju prednost govoriti o onome što je bitno. Svakodnevica nam servira razne vrste informacija, ponuda i oblika koje trebamo sortirati u samo nama važne, a kako to rade pojasnit će nam naši inspirativni govornici.

Suncokret poznajemo kao cvijet koji se okreće prema suncu kao izvoru energije za rast i razvoj. Plodovi toga cvijeta daju nektar poznat kao ulje koje kao temeljna masnoća služi za pripremu hrane koja kao energija služi za rast i razvoj čovjeka. Priroda je uredila hranidbeni lanac kojim se služimo od postanka života na Zemlji. Ali, od izuma novca kao sredstva kreiranja vrijednosti naše humane postavke mijenjaju smjer. On postaje uvjet za rast i razvoj, a gubimo ono prirodno stečeno. Novcem smo stvorili siromaštvo, glad, ratove, bogatstvo, tehnologiju, ekološke katastrofe. Znamo li što nam je ustvari bitno u životu? Možemo li se vratiti u sklad s prirodom, sačuvati planet, zdravlje i dugovječnost?

Predavatelji:

Darija Brnić – pravnica

Velikogoričanka Darija je po struci specijalist javne uprave i radi u Službi za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, delegat je pri Europskoj uniji i dio hrvatskog tima za predsjedanje Vijećem Europske unije 2020. godine. Svojom drugom, kreativnom stranom najviše voli pisati motivacijske tekstove u rimi koji šalju snažne poruke.

Domagoj Jakopović Ribafish – bloger

Nakon što je pred gotovo dvije godine ostao bez tragično preminulog sina, Domagoj Jakopović Ribafish je odlučio pokrenuti projekt #RokOtok, u kojem želi ukazati na probleme koji nas okružuju, a ne pridajemo im dovoljno pažnje. Okupio je udrugu i posadu i krenuo plivajući spajati naseljene jadranske otoke i na svakome od njih okupljenoj djeci dijeliti knjige i poklone, pričati im o ljepoti i važnosti hrvatskih otoka, problemima ekologije i očuvanja prirode i ono najbitnije – kvalitetno provedenom slobodnom vremenu.

Ena Rajić – spokenword youtuber

Psihologinja kojoj je ideja o ozbiljnim temama pričati na neobičan način – koristeći se satirom, obrnutom psihologijom i spoken word poezijom te tako ljude poticati na promjenu na bolje. Ona drži da je humor učinkovit način da se ljudima ukaže na apsurdnosti i nelogičnosti svijeta u kojemu žive. S druge strane, poezija koju stvara novi je žanr poezije, ovaj put “živ” i opipljiv, društveno angažiran – onaj koji opisuje stvarne životne situacije bliske ljudskom iskustvu pa izgleda da upravo takav sadržaj zna na neki način dirnuti ljude u “pravu žicu”, potaknuti ih na razmišljanje, pretumbavanje negativnih uvjerenja i posljedično promjenu ponašanja.

Ivana Kalogjera – novinarka i aktivistica

Novinarka i majka troje djece Ivana Kalogjera postala je simbol borbe protiv raka te inspiracija mnogim ženama. Ivani je u svibnju 2015. godine dijagnosticiran rak dojke, nakon čega je odstranila obje dojke, a tijekom kemoterapije ostala je i bez posla. Umjesto da se prepusti depresiji, osnovala je stranicu Nismo same na kojoj je do sada objavila više od 150 priča žena oboljelih od raka i članova njihovih obitelji, a potom i istoimenu udrugu. Njezin najveći uspjeh je nova socijalna usluga taksi prijevoza na kemoterapiju za žene koje se liječe u zagrebačkim bolnicama, za koju sama prikuplja novac sa svojim prijateljima. Uslugu je do sada koristilo 196 žena kojima je udruga osigurala više od 5600 vožnji.

Maja Bručić – arhitektica

Vlasnica arhitektonskog studija Lotus Architecti među traženijim je arhitektima u Hrvatskoj, ali i mnogo šire. 2018. godine na međunarodnom natječaju dobiva priliku konceptualno osmisliti novi poslovni centar Chicaga. Iza nje su brojni domaći i međunarodni projekti za koje je primila veliki broj uglednih nagrada.

Mihaela Brijak Gutierrez – poduzetnica

Prije deset godina Mihaela se prvi put upoznala sa sirovom hranom. U proljeće 2009. godine pokreće web stranicu www.sirovahrana.hr s ciljem promicanja zdrave hrane u njezinom izvornom obliku. Igra se bojama, okusima, proučava hranjivost sastojaka i njihovu nutritivnu vrijednost. Autorica je tri kuharice: Sirova hrana, Slatke strasti i Sokovi za zdravlje i vitalnost. Prva u Hrvatskoj je registrirala proizvodnju po HACCP-u za Raw Food slastice pod brendom RawSweets by Mihaela.

Milada Privora – specijalist diplomatskog protokola i kulture ponašanja

Predavačica Diplomatskog protokola na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld i bivša ravnateljica Državnog protokola i veleposlanica u Ministarstvu vanjskih poslova RH te šefica protokola predsjednika Republike Hrvatske. Pripremila je mnogobrojne državne i radne susrete Predsjednika države s vodećim svjetskim državnicima, kraljevima, princezama, prinčevima, sultanima, od kojih svakako među najznačajnijim i najzahtjevnijim treba izdvojiti dva susreta svetog Oca Pape Republici Hrvatskoj.

Natalia Zielinska – stručnjakinja za EU fondove

Diplomantica Europskih studija i projektnog menadžmenta na Sveučilištu u Wroclawu svoju karijeru EU projektnog stručnjaka započela još za vrijeme fakulteta radeći za lokalne NGOve i poduzeća u Poljskoj. Studirala je u Briselu, Zagrebu te radila nekoliko stručnih praksi diljem Europe. Poljakinja je ,kako sama kaže, igrom planiranih slučajeva došla u Ogulin gdje osnovala familiju i unatoč svima i svemu pokrenula svoj biznis. Danas sa svojim timom iz poduzeća Euro Grant Konzalting osim brojnih komercijalnih projekata razvija i niz društveno korisnih projekta poput Akademije poduzetništva u Ogulinu, coworking prostora Ćošak ili edukacija za nezaposlene pod nazivom Znam i poduzimam.

Tea Matanović – dramaturginja i producentica

Modna dizajnerica, dramaturginja, glazbenica, koju je teško opisati u samo nekoliko riječi. Sama za sebe kaže da je negdje između svega toga. Njezina drama u kojoj je glavni zaplet navodni dokumentarni film, ‘Sol na rane’, osvojila je nagradu za najbolji tekst Festivala internacionalnog studentskog teatra u Beogradu. Danas radi kao producentica.