TEDxZagreb: Twister – November 5, 2019

Svakodnevica je bila vrtlog (twister) života. Tempo života svakodnevno mijenja smjer i brzinu. Prirodno je da se nastoji prilagoditi, ali ipak sve ovisi o našoj neurološkoj spremnosti. Svakodnevno tražimo rješenja stvaraju uvjete za život u skladu s tehnološkim inovacijama, tržištima ili prilikama u obitelji. Novac postaje sve potreban nego ikad da osiguramo najosnovnije. Jesmo li kao vrsta uvijek spremna na ove promjene? Što bi se dogodilo ako bismo mogli usporili? Kako možemo premostiti tako burne dnevne izazove? Hoće li budućnost donijeti negativne statistike u vezi duple životne vijesti ako nastavite živjeti ove tempo? Pronaći pravu mjeru kako bismo preživjeli ili nastaviti kao dosad bez obzira na ishode dilema koja povlači sve više komunikacijskog prostora.

Svakodnevni život postao je dvostruki život. Životni tempo svakodnevno mijenja smjer i brzinu. Prirodno je da se pokušavamo prilagoditi, ali sve ovisi o našoj neurološkoj spremnosti. Svakodnevno tražimo rješenja stvaranjem životnih uvjeta u skladu s tehnološkim inovacijama, potrebama tržišta ili obiteljskim situacijama. Novac postaje sve potrebniji nego ikad prije da bi pružio najosnovnije. Jesmo li kao vrsta uopće spremni na takve promjene? Što bi se dogodilo ako usporimo? Kako možemo prevladati tako burne svakodnevne izazove? Hoće li budućnost donijeti negativne statistike tijekom životnog vijeka ako nastavimo živjeti ovim tempom? Pronalaženje prave mjere za opstanak ili nastavak kao sada, bez obzira na ishod, dilema je koja zauzima sve više i više komunikacijskog prostora.

Alldance – plesna skupina

Alldance Dance Studio najpoznatiji je po projektu pokreta Feminem koji kroz različite programe osnažuje žene vraćajući im osjećaj osobne moći i ranjivosti. Poziva žene da prigrle svoju ljepotu i s ponosom je nose. To čini kroz različite plesne radionice i tečajeve provedene u studiju, uključujući one oboljele od karcinoma. Alldance Dance Studio djeluje pod umjetničkim vodstvom Petra Seitza.

Ashley Colburn – TV producent i voditelj

Ashley Colburn je dvostruka Emmy nagrađivana producentica putovanja i domaćin. Snimila je dokumentarne filmove u 60 zemalja, a njezina televizija prikazuje zrak u 500 milijuna domova širom svijeta. Od penjanja na Matterhorn do plivanja s velikim bijelim morskim psima, pronašla je avanturu na putu! Colburnova najnovija TV serija nazvana je “Kroz oči” u kojoj živi sa ženama svojih godina širom svijeta. Njezin je cilj gledati izvan stereotipa i pokazati da na kraju dana čeznemo i tražimo iste stvari u životu, bez obzira gdje si rođen ili u što vjeruješ. Colburn je prije tri godine od Hrvatske napravio svoju domovinu nakon što se zaljubio u zemlju prije 10 godina kada je došao ovdje snimiti svoj prvi putni dokumentarac.

Davor Runje – AI specijalist

Davor je iskusni softverski inženjer, informatičar i serijski poduzetnik. Nedavno je suosnivač ZASTI, pokretanja umjetne inteligencije, koja gradi vlasničku platformu koja rješava probleme u više domena. Prije toga suosnivač je DRAP-a 2008., jedne od najnagrađivanijih digitalnih agencija u Hrvatskoj, koju je u 2018. godini kupio Imago Ogilvy. Još 1997. godine suosnivač je PlayMedia Systems, vodećeg pružatelja AMP MP3 reprodukcijske tehnologije na svjetskom tržištu, gdje je izumio i vodio razvoj nekoliko sustava temeljenih na DRM-u i DRM-u za digitalnu distribuciju zvuka temeljen na AMP® MP3 uređaju za dekodiranje za klijente. uključujući DMX Music, STMicroelectronics i Napster. Autor je 15 publikacija iz teorijske informatike i jednog američkog patenta.

Jelena Holenko – Turistički vodič

Iskusan prilagođeni turistički vodič po planinskom dijelu Hrvatske. Dugi niz godina prepoznata je kao pripovjedač i dobro informiran veseli vodič na kojem će gosti na izletima doživjeti prirodu i gastronomiju.

Jonathan Ljungqvist – pustolov

Profesionalni avanturista koji je: Vozio biciklom od Švedske do Tanzanije; Kajakom iz Švedske do crnog mora; Roller-skijal po Australiji. Pustolov je u krvi već duži niz godina, ali zarađuje za život kao operativni menadžer na davidjpphillips.com i rade s treniranjem u vanjskoj i unutarnjoj komunikaciji. Kad ne radi avanturu ili javni govor, voli biti kod kuće u Lakehouseu i samo šetati psa, pročitati zaista dobru knjigu ili meditirati!

Karla i Kasia – trener za pse

Oni su hrvatske supertalentne zvijezde. Oboje su tako dobri prijatelji da svako razumijevanje prolazi kroz kontakt očima. No, trening je morao započeti već prvog dana. Zato danas mogu napraviti preko 250 trikova.

Lu Jakelić – pjevač

Lu Jakelić izvodi pjesme sa svojim prvim albumom “Sve o čemu sam šutjela” u izdanju Croatia Recordsa.

Marin Vanjak – gastronomski stručnjak

Pravi je ljubitelj pizze. Godine iskustva u prikupljanju znanja i različitih načina pripreme pice učinile su ga jednim od najvećih stručnjaka za tijesto i pizzu. Osnivač je jedne od najboljih picerija u Hrvatskoj i regiji, a osnovao je i akademiju kako bi podučavao nove pizzaole kako napraviti najbolju pizzu.

Marinela Dropulić Ružić – trener ljudskih resursa

Trener, istraživač, nastavnik i autor. Njezina strast su vaši talenti i razvoj. Turizam živi i privatno i poslovno. Ona je vlasnik Meraklisa. Znanstveno praktična. Obožava “filozofske” filmove i kazališne predstave. Posjetila je 22 zemlje. Živio u 8 gradova. Trčanje Ljubljanskog polumaratona (21 km). Osvojene 2 nagrade za književno djelo. Njen najdraži broj je 7. Njezin labrador Diva apsolutna je suprotnost njenom imenu. Smeta joj kad se more zove voda, pa stalno ispravlja tu nepravdu.

Matej Lončarić – multimedijski stručnjak

Matej Lončarić direktor je video i inovacijskih projekata u najvećim novinama u Hrvatskoj. Njegov vodeći projekt danas je najjača medijska platforma za video kreativce i influencere u Hrvatskoj i regiji. Kao izvršni urednik transformirao je postojeći kanal vijesti za kablovsku televiziju u najuspješniju kompaniju za digitalnu video produkciju u regiji. Od tada, u samo godinu dana, gledanost video zapisa na digitalnim kanalima povećala se za čak 60 puta. Njegovi video projekti u velikoj mjeri Lončarićeva zasluga nagrađena je i priznata s preko 30 prestižnih svjetskih nagrada Digidaya, INMA, Wan-Ifra, Native Institute, Effie, za originalne YouTube serijske publikacije, najbolji live stream u Europi, najbolja video izvorna rješenja.

Michela Magas – katalizator inovacije

Katalizator inovacija koji premošćuje svijet znanosti i umjetnosti, dizajna i tehnologije te akademskog istraživanja i industrije, s više od 25 godina inovacija. Savjetnica je za inovacije Europske komisije i čelnika G7 i tvorac Industry Commonsa. 2017. godine nagrađena je Europskom ženskom inovatoricom godine, a 2016. godine dodijeljena joj je nagrada Luminary Innovation za kreativnu inovaciju. Osnivačica je Music Tech Fest-a, platforme globalne zajednice s više od 7000 kreativnih inovatora i znanstvenih istraživača. Platforma pruža test slučaja za inovacije u različitim područjima poput neuroznanosti, šumarstva i mikroračunala.

Mirela Rončević – inovator otvorene knjižnice

Mirela Rončević je spisateljica, urednica, novinarka i inovatorka s preko 20 godina iskustva u globalnom izdavaštvu, rođena u Hrvatskoj, ali s dugogodišnjom adresom u New Yorku. Direktorica je međunarodnog portala No Shelf Required, koji prati razvoj digitalnih knjiga i digitalnih knjižnica, kao i autorica nekoliko publikacija o budućnosti knjiga i knjižnica. Mirela je također savjetnik raznih organizacija i tvrtki širom svijeta koji na inovativan način transformiraju pristup knjizi i znanju i guraju izdavače, knjižničari i obrazovne institucije naprijed. Trenutno se strastveno bavi projektom Biblioteka Hrvatske.

Paula Marshall – vlasnik međunarodne tvrtke

Kao izvršni direktor tvrtke Bama Companies, ona pruža strateško vodstvo i usmjeravanje cijeloj organizaciji. Osnovne proizvodne linije tvrtke su ručne torte, keksi, peciva, školjke za pite i kore za pizzu, a ona razvija i održava dugoročno partnerstvo s kupcima koji uključuju: # lanac hamburgera # 1 u svijetu; prvi lanac pizza na svijetu; meksički prehrambeni lanac broj 1 u Americi; trgovac na malo # 1 u svijetu; prvi lanac prženih piletina u svijetu. Paula je autor četiri knjige, a najnovija je u autoru autorice bestselera New York Timesa Jima Stovalla. Izvršni poduzetnik važan je pokretač razgovora o tome kako svi poslovni ljudi moraju prihvatiti i poduzetništvo i upravu kako bi uspjeli.

Siniša Mareković – dizajner

Kreativnost danas nije lak posao, pogotovo ako se od vas traži da se uklopite u neki okvir koji vas ograničava i ne dopušta da date sve od sebe, stavite mozak u prijenosnik 5 i jednostavno – kreirajte. Slažem se s tim, zbog čega sam odlučio ne tražiti mjesto u koje ću se uklopiti, već to napravim sam – dizajniranje finišerskih medalja i svakodnevna izrada satiričnih fotomontaža teško se mogu nazvati naslovima koje ćete unijeti u svoju radnu knjižicu, nego meni je ovaj posao iskren, to me razveseljava i omogućava mi kreativnu slobodu koju bih, ako ikad, našao u korporativnom okruženju. Da, mogli biste reći da sam vrlo zadovoljan onim što radim.

Slaven Vincetić – voditelj projekta

Kao dijete imao sam goruću želju popravljati televizore kad sam odrastao. Tijekom godina, ova gorljiva želja za tehnologijom, promatrajući interakciju tehnologije i ljudi, razvila se u ljubav prema istraživanju načina i staza za brži razvoj. U osnovi sam veliki avanturist, o čemu svjedoči činjenica da sam u posljednjih 5 godina biciklom istraživao Hrvatsku preko 4000 km. Želim naučiti voziti sve daske, pa sam savladao skateboard, snowboard, flyboard, wakeboard, a sljedeći je daska za surfanje.