Što je TedX Zagreb?

TEDx je kao program TED organizacije pokrenut 2009. godine s ciljem da omogući lokalnim TED entuzijastima da samostalno pripreme i realiziraju događaje poput ‘velike’ TED konferencije. Danas je TEDx prisutan u više od 190 zemalja Svijeta, a održano je više od 30.000 TEDx događaja.

TEDxZagreb prvi je pokrenuti događaj u Hrvatskoj još 2010. godine i do danas je održao 28 događaja na kojima je nastupio 151 govornik i glazbenik, a online je njegove video sadržaje pogledalo više od dva milijuna gledatelja. Među njima su Mate Rimac, Ella Dvornik, Ivan Mrvoš, Cristel Carrisi, Pep Torres, Andrea Andrassy, Saša Cvetojević, Nenad Bakić i Ante Vrban.

Danas su u Hrvatskoj još aktivni TEDx timovi u Koprivnici, Bjelovaru, Puli i Zagrebu (osim TEDxZagreba tu je još TEDxUniversityofZagreb koji djeluje samostalno) te povremeno u Splitu i Slavonskom Brodu.

TEDxZagreb

djeluje od 2010. godine kao lokalni samostalno organizirani TED događaj kojega pripremaju i realizira skupina entuzijasta volontera uz pomoć tvrtki partnera i publike. Neprofitan događaj u svojem sadržaju nema političkih, ideoloških, pseudoznanstvenih ili direktnih marketinških poruka. Do danas je ovaj tim realizirao 28 formalnih i desetak neformalnih događaja okupivši više od 8.000 posjetitelja. Na njima su predstavili 151 govornika i izvođača čijih je 183 besplatna video sadržaja online pogledalo više od dva milijuna gledatelja. TEDxZagreb je zato danas jedan od desetak vodećih TEDx događaja u Europi, a slijedeće godine napunit će punih deset godina od svoga osnivanja.

TEDxZagreb danas

djeluje kao nezavisan lokalni tim kojega čini 20-tak članova raznih struka, specijalnosti i interesa. Od 2011.-2015. tim djeluje pod licencom TEDxMaksimir u sklopu koje uspješno realizira 15 TEDx događaja.

Početkom 2016. TED odlučuje nagraditi ovaj tim povratkom licence TEDxZagreb što se pokaže kao izniman uspjeh. Podršku radu obnovljenog tima pod novim/starim imenom daju mnogi sponzori i pojedinci iz javnog života grada. Od jeseni 2016. tim djeluje na stalnoj adresi u HUB385 Centru inovacija i tehnologija s kojim sklapa partnerski odnos. Sastav tima čine profesionalci s dugogodišnjim iskustvom u organizaciji događaja, produkciji, komunikaciji, hospitalityu, videu i fotografiji, audio-vizualnim elementima te fundraisingu. Posebno mjesto i priliku u timu imaju mladi koji se svojim entuzijazmom i znanjem dokazuju te uče novim vještinama uz pomoć mentora ili tvrtki partnera koje osiguravaju edukaciju na specifičnim stručnim područjima. Razvojno nadalje tim želi postići poluprofesionalni okvir djelovanja koji će tijekom godine pripremati i realizirati više vlastitih TEDx događaja, biti potpora novim ili manjim TEDx timovima u Hrvatskoj te stvarati aktivnu TED okolinu u svojoj zajednici (otvaranje TEDEd klubova).